به طور معمول زنانی که تمایل به بارداری ندارند علاقمند هستند که خیلی سریع و در همان هفتهی اول بارداری خود مطلع شوند و اقدامات لازم را برای عدم ادامهی آن انجام دهند. با این حال نکتهای که وجود دارد این است که تا هفتهی دوم بارداری هیچ علامتی از بارداری به وضوح به چشم نمیخورد.
یکی از علائمی که نشان میدهد شما باردار هستید به هم ریختن چرخهی قاعدگی میباشد، با این حال از آنجایی که اکثر زنان به طور معمول چرخهی قاعدگی منظمی ندارند در هنگام بروز این مسئله آن را کاملا طبیعی میپندارند و اصلا فکر نمیکنند که ممکن است به دلیل بارداری این اتفاق رخ داده باشد. در واقع تنها چیزی که آنها در هنگام بروز این اتفاق به آن فکر نمیکنند بارداری است.
به طور کلی در هفتهی اول بارداری علائم زیادی وجود ندارد که بتوان تشخیص داد شما باردار هستید با این حال برخی از عوامل که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد میتوانند به شما درک بهتری از موضوع بدهند. به طور مثال اگر شما در هفتهی اول بارداری باشید میلی به چیزهایی که قبلا علاقه داشتید نخواهید داشت، ممکن است تکرر ادرار پیدا کنید و یا اینکه احساس خستگی شدید کنید. علاوه بر این ها در هفتهی اول بارداری نوسانات خلقی شما افزایش مییابد.
اما اگر تمام مراحل بالا هم رخ دهد شما متوجه بارداری نخواهید شد، چرا که تمام علائم گفته شده در مورد سندرم پیش از قاعدگی نیز صادق است و نکتهای اینجاست که اغلب خانم ها تمایل دارند این اتفاقات را به سندرم پیش از قاعدگی مرتبط سازند تا به بارداری.
چرخه قاعدگی را بهتر درک کنید
چرخهی قاعدگی به طور کلی میتواند در حدود ۲۵ الی ۲۸ روز به طول بینجامد و حتی در مواردی دیده شده است که این دوره به ۳۵ روز نیز رسیده است. این چرخه زمانی شروع میشود که تخمک از تخمدان به لوله های فالوپی منتقل شده و در آنجا با اسپرم به هم میخورند و بارور میشوند. وقتی تخمک ها بارو میشوند برای لانه گزینی به رحم حرکت میکنند و بارداری آغاز میشود.
چگونه کودک شما در هفتهی اول بارداری رشد میکند؟
همانطور که گفته شد هنگامی که شما در هفتهی اول بارداری هستید حتی تشخیص دادن هم کار مشکلی است و به طور کلی راه مشخصی برای تشخیص آن وجود ندارد. بنابراین اصلا نباید انتظار داشته باشیم که درست زمانیکه حتی نمیدانیم واقعا باردار هستیم یا خیر؟ نوزاد درون شکممان رشدی داشته باشد!
به طور کلی در هفتهی اول بارداری در کودک شما هیچ رشد و پیشرفت عمدهای دیده نمیشود. تنها تغییراتی که رخ میدهد در تخمک است که تخمدان شما را ترک میکند و به لوله های فالوپ خود سفر میکند.
باز هم اشاره میکنیم که در طول هفتهی اول هنوز تشخیص داده نشده است که شما باردار هستید چرا که در واقع هنوز این امر مهم اتفاق نیفتاده است. به طور معمول از هفتهی دوم به بعد شما میتوانید برخی از علائم واضح را شاهد باشید و متوجه شوید که باردار هستید.
اگر هفتهی اول بارداری قابل تشخیص نیست اصلا چرا ما آن را محاسبه میکنیم؟ در واقع ما آن را در تقویم خود داریم و پزشک از آن برای تعیین تاریخ مورد انتظار و موارد این چنینی استفاده میکند.
شما طی ۷ تا ۱۰ روز آینده تحول عظیمی را شاهد خواهید بود چرا که در این زمان تخمک گذاری ها شروع به تقسیم میکنند. نوزاد شما در هفتههای اول بلستوسیت خوانده میشود، که در نهایت، بلستوسیت به دو قسمت تقسیم میشود.
بلستوسیت خارجی جفت میشود در حالی که قسمت داخلی جنین خواهد بود. این بخش در هفته دوم اتفاق خواهد افتاد. اگر بیش از یک تخمک آزاد شده و بعدا بارور شده باشد، چندین زیتوت تشکیل خواهد شد. Zygotes دارای تعداد برابر کروموزوم از هر دو والدین است که به طور کلی شامل ۴۶ کروموزوم میشود.
کروموزوم ها مسئول انتقال مواد ژنتیکی هستند که جنس، ویژگی ها، رنگ مو، رنگ چشم، قد، صفات شخصیتی و رنگ پوست نوزاد را تعیین میکنند.
چگونه بدن شما در هفتهی اول بارداری تغییر خواهد کرد؟
همانطور که قبلا ذکر شد، در هفته اول بارداری هیچ تغییری در بدن رخ نخواهد داد. با این حال، تغییرات زیادی در داخل بدن وجود دارد که البته قابل دیدن نیستند.
برخی از نشانه های قابل توجه عبارتند از: خستگی، درد ملایم سینه ها، نوسانات خلقی، تغییرات هورمونی و بیماری صبحگاهی که در اکثر زنان برای هفتهی اول به چشم میخورند.
دقت داشته باشید که علائم متفاوت هستند، چرا که بعضی از زنان هستند که اصلا تغییرات را تا هفتهی دوم بارداری حس نمیکنند، بنابراین ممکن است شما این علائم را در هفتهی اول داشته باشید و یا نداشته باشید اما باردار باشید.
پزشکان میگویند که زنان باردار باید نخستین هفته حاملگی خود را به عنوان آخرین شانس خود برای لذت بردن از زندگی عادی ببینند. این بدان معنی است که شما هنوز میتوانید هرآنچه که میخواهید را بنوشید و همچنان رژیم غذایی معمولی خود را داشته باشید. چرا که امکان دارد که حاملگی شما تحت تاثیر قرار گیرد.
نکات بیشتر در هفتهی اول بارداری که بهتر است بدانید
-
شروع به تغییر شیوه زندگی خود کنید
هنگامی که بارداری شما شروع میشود زمانی است که شما باید عادت هایی را تغییر دهید، برای مثال در طی این دوره عادت های غذایی و عادت ورزشی و حتی عادات جنسی شما تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و نیازمند تغییر هستند.
اگر شما در هفتهی اول بارداری بنا به دلایلی دارو مصرف میکنید و هنوز برای آن تصمیمی نگرفتهاید و یا حتی نمیدانید که باردار هستید، باید با پزشک خود مشورت کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا شما باید در طول بارداری مصرف دارو را ادامه دهید یا اینکه مجبورید که دارو را تغییر دهید یا حتی آن را ترک کنید.
-
شروع به مصرف ویتامین ها کنید
مصرف ویتامینهای پیش از تولد در دوران بارداری بسیار مهم است زیرا آنها کمک میکنند تا کمبود تغذیهای را در رژیم غذایی خود جبران کنید و مواد پروتئینی لازم را دریافت کنید. ویتامین های پیش از زایمان حاوی مواد معدنی و ویتامین های ضروری هستند. مهمترین آنها کلسیم، آهن و اسید فولیک میباشند که نقش اساسی در شکل دهی کودک شما دارند.
اسید فولیک به جلوگیری از نقایص زایمان عصبی که بر نخاع و مغز اثر میگذارد، کمک میکند. اولین بیست و هشت روز پس از اینکه تصور می شد، نقایص زایمانی لوله عصبی ایجاد میشود، درست قبل از اینکه بسیاری از زنان کشف کنند که باردار هستند.
از آنجایی که اکثر حاملگی ها برنامه ریزی نشده است، زنان که توانایی باردار شدن دارند توصیه میشود هر روز ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند. بنابراین شما باید از هفتهی اول بارداری تا هفتهی دوازدهم بارداری این روال را ادامه دهید.
همچنین توصیه میشود غذاهای حاوی اسید فولیک مانند مرکبات، لوبیا، آجیل، سبزیجات و سبزیجات برگ و بعضی غذاهای غنی شده را در رژیم غذایی خود قرار دهید.
یکی دیگر از مواد مغذی برای زنان باردار که از اهمیت بالایی برخوردار است کلسیم میباشد، کلسیم کمک میکند که زنان باردار تراکم استخوان خود را از دست ندهند و کودک همچنین از کلسیم برای رشد استخوان استفاده میکند.
آهن را در این دوره بسیار جدید بگیرید و به خاطر داشته باشید که آهن جزء اصلی خون است. خون حاوی اکسیژن و در حقیقت حمل کنندهی اکسیژن در بدن مادر و کودک است. در زیر برخی از مواد معدنی لازم برای هفتهی اول بارداری به همراه میزان مورد نیاز بر حسب گرم لیست شده است:
ویتامین ها و مواد معدنی
|
میزان
|
ویتامین دی |
۴۰۰ میلی گرم |
کلسیم |
۲۰۰-۳۰۰ میلی گرم |
اسید فولیک
|
۴۰۰ میکروگرم
|
نیاسین ویتامین B12
|
۲۰ میلی گرم ۶ میلی گرم |
ریبوفلاوین |
۲ میلی گرم |
ویتامین سی |
۷۰ میلی گرم |
فلز روی |
۱۵ میلی گرم
|
اهن
|
۱۷ میلی گرم
|
ویتامین E |
۱۰ میلی گرم |
تیامین |
۳ میلی گرم |
-
قرار ملاقات با دکتر خود را جدی بگیرید
اگر شما برای بارداری برنامه ریزی کرده باشید، هفته اول با پیش بینی و شادی پر خواهد شد. اگر دمای صبحگاهی پایه خود را در صبح بر روی بدن خود نظارت کنید، متوجه خواهید شد که دمای بعد از ششمین روز فاز تخمک گذاری (فاز لوتئال) باقی میماند. این یکی از اولین علائم روانی است که ثابت میکند باردار هستید. در طول این مدت، برای ملاقات با متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید