پرخوری، گاز معده و عفونتهای خفیف ویروسی از دلایل اصلی بروز معده درد هستند. برای یادگیری نشانههای معده درد و بهترین راه درمان آن با ما همراه شوید.
چه عواملی باعث معده درد میشوند؟
دور از ذهن به نظر میرسد که شما برای یک بار هم معده درد را تجربه نکرده باشید. آشنایی با دلایل و نشانههای آن باعث درمان سریعتر این بیماری میشود. پرخوری یا کم خوری افراطی، گاز روده یا عفونتهای خفیف ویروسی از عمده دلایل احساس معده درد هستند. نشانههای معده درد و درمان آن باید بهویژه برای کودکان به طور جدی پیگیری شود و شرایط کودکی که به طور مکرر از معده درد شکایت دارد، باید همیشه توسط یک پزشک بررسی شود.
دردهای مکرر معده به طوری کلی ممکن است به دلیل عفونت مجاری ادراری، کولیک و یبوست باشد. اگر در کودکان نشانههای دیگری مانند استفراغ، اسهال و مدفوع خونی دیده شود، ممکن است کودک به بیماریهای مزمن روده مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و یا بیماری سلیاک مبتلا باشد. اگرچه به طور کلی تحقیقات نشان داده که دلایل دردهای مکرر معده در کودکان، مخصوصا در سنین مدرسه، به استرس روانی و اضطراب مربوط است و کودکانی که به راحتی قادر به بیان احساس ناراحتی یا استرس خود نیستند، معمولا پیامدهایی چون معده درد و سر درد همراه آن هاست.
ثبت کامل نشانههای مکرر معده درد در فرزندانتان به تشخیص بهتر علت بیماری توسط شما و پزشک معالج آن ها کمک بیشتری خواهد کرد.
سوالات زیر به شما در گردآوری اطلاعات لازم کمک می کند
- چه زمانی معده درد شروع شد؟
- آیا معده درد به طور ناگهانی یا به تدریج اتفاق افتاد؟
- درد در کدام قسمت قرار دارد؟
- آیا احساس درد ثابت است یا به طور پیوسته میآید و میرود؟
- آیا چیزی وجود دارد که دلیل ایجاد معده درد باشد؟
- چه مدت درد طول میکشد؟ آیا چیزی وجود دارد که درد را بهتر یا بدتر کند (مثل غذا، گرسنگی یا موقعیت بدن)؟
- آیا نشانههای دیگری مثل تب، تهوع، استفراغ و اسهال وجود دارد؟
- به طور کلی وضعیت فرزند شما چه طور است؟
- آیا از حالت معمولی فعالیت کمتری دارد؟
- آیا وزن فرزند شما کاهش داشته است؟
بیشتر بدانید :
درمان دردهای معده
برای دردهای عمومی شکم، اجازه دهید فرزند شما تا زمان احساس بهبودی دراز بکشد. اگر چنانچه فرزند شما احساس تهوع و استفراغ دارد، به او مقدار کمی مایعات دهید و از دادن غذاهای جامد بپرهیزید. بهتر است درمان خانگی را برای دو نمونه از معده دردهای رایج زیر یاد بگیرید.
کولیک
اول باید بدانید که به طور کلی کولیک با گذر زمان بهتر میشود و داروی خاصی برای درمان آن وجود ندارد. همچنین باید توجه کنید که فرزند شما ممکن است نیازمند درمان متفاوتی نسبت به دیگر کودکان و همسالان خود باشد. اولین قدم این است که مطمئن شوید فرزند شما به اندازه کافی غذا میخورد. توجه به نوع تغذیه کودک بسیار مهم است، چرا که بعضی از آنها ممکن است به پروتئینهای لبنی حساسیت داشته باشند. بنابراین در دوران شیردهی به مدت یک هفته خوردن شیر، پنیر و کره را قطع کنید و اگر کودک شما از شیشه غذا میخورد به او ترکیباتی با استفاده از سویا دهید.
اگر نشانههای معده درد در کودک شما بر طرف شد، بعد از ۱۴ روز دوباره محصولات لبنی استفاده کنید و واکنشهای او را بررسی کنید. وزن کودک خود را پیوسته کنترل کنید تا از روند افزایش وزن او مطمئن شوید. برای جلوگیری از بلع هوا در هنگام شیردهی، اگر کودک شما از شیر مادر تغذیه میکند، وضعیت بدن او را چک کنید و در شرایط دیگر مدل بطری او را تغییر دهید.
راه حل دیگر برای کاهش نشانههای معده درد، ماساژ کودکان است. کودک خود را با آرامش ماساژ دهید و از فشار بیش از حد به او بپرهیزید، چرا که باعث ایجاد ناآرامی بیشتر در او میشود. او را به آرامی بغل کنید و تکان دهید و یا پتو را دور او بپیچید و در جایی ساکت و تاریک قرار دهید تا استراحت کند. نوزادان برای داشتن یک خواب راحت عادتهای متفاوتی دارند. بعضی از آنها بعد از یک حمام آب گرم یا بعد از خورد پستانک و گروهی دیگر با شنیدن آواز، موسیقی یا صداهای یکنواخت (مثل ماشین لباسشویی یا جاروبرقی) راحت به خواب میروند. گروهی دیگر نیز ممکن است با گردش در ماشین و یا تاب خوردن آرام شوند.
یبوست
یک برنامه غذایی سالم در خانواده نقش اصلی را در جلوگیری از ابتلا به یبوست ایفا میکند. باید برای دریافت میزان مناسبی فیبر و جلوگیری از یبوست و درمان معده درد از میزان زیادی سبزی و میوه جات استفاده کنید و همچنین به همراه کودکان خود مایعات –آب یا آبمیوه- به مقدار فراوان بنوشید. اگر نوزاد شما درگیر یبوست شد به میزان ۲ تا ۳ قاشق چایخوری آب آلو یا شربت ذرت را در ۱۲۰ میلی لیتر آب حل کنید و به او بدهید و همچنین برای کودکان بزرگتر از دادن گوشت، شکر، شیر و سایر محصولات لبنی خودداری کنید، چرا که این مواد غذایی میتوانند یبوست را تشدید میکنند.
کودکان بالای ۱۲ ماه نباید بیش از ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلی لیتر شیر در طول روز بنوشند. کودکانی که نیز به نوشیدن شیر حساسیت دارند باید انتظار داشت بعد از قطع مصرف شیر حال بهتری داشته باشند. به فرزندان خود شیر سویا غنی شده با کلسیم بدهید تا از دریافت کلسیم کافی آنها مطمئن شوید.
نکات ساده اما مهمی وجود دارد که اغلب در ایجاد عادات پایدار فرزندان شما موثر است. در اولین فرصت که احساس کردید کودک شما آماده آموزش است به او عادت توالت را به خوبی بیاموزید. بعد از اتمام هر وعده غذایی زمان مناسبی برای این کار است. بهتر است مکان مشخصی را برای او در قسمتی از حمام ایجاد کنید و از طریق مختلف مثل دادن پاداش او را به انجام صحیح این کار ترغیب کنید.
مصرف آب آلو و میوه های فیبر دار (گلابی، زردآلو و هلو) به دفع بهتر کودکان بزرگتر و درمان معده و یبوست آنها کمک میکند. هیچوقت از تاثیر حمام گرم در ایجاد احساس آرامش و کاهش نشانههای معده درد قبل از استفاده از توالت غافل نشوید و به آنها کمک کنید احساس آرامش بیشتری داشته باشند. همچنین به این نکته مهم توجه کنید اگر دلیل معده درد آنها را نمیدانید به هیچ عنوان از قرصهای مسکن یا ملین استفاده نکنید، چون در مواردی باعث افزایش نشانههای معده درد میشود و تاثیر مثبتی بر درمان معده درد نخواهد داشت.
کلیه مطالب درج شده در این سایت برای اطلاعات عمومی است و نباید برای بیماریهای خاص به آن تکیه کرد. همیشه برای مشاوره و برخورداری از اطلاعات بیشتر و دقیق تر از پزشک خود سوال بپرسید.