در مطلب زیر پاسخ سؤالات مهمی که نیاز است افرادی که قصد بارداری دارند از پزشک خود بپرسند را آوردهایم که دانستن این اطلاعات شانس بارداری سالم را افزایش میدهد.
یکی از تصمیمات مهم زندگی تصمیم به بچه دار شدن است. در حالی که قصد بچه دار شدن را دارید و بررسی کردهاید از لحاظ ژنتیکی مشکلی ندارید، نیاز است قبل از بارداری برنامه ریزی داشته باشید و قبل از اقدام اطلاعات کاملی به دست آورید.
دکتر مری جین مینکین متخصص زنان و زایمان در این مورد گفته است: پیشنهاد میکنم چند ماه قبل از اقدام به بارداری به پزشک خود مراجعه نمایید. پزشک شما ابتدا سلامتی شما را ارزیابی میکند اگر مشکلی داشته باشید شما را برای برای حل آن راهنمایی میکند و توصیههای مفیدی را در اختیار شما میگذارد.
در مورد اینکه زمان مراجعه به پزشک چه سوالاتی بپرسید فکر کنید تا به همهی سوالات شما پاسخ داده شود. در ادامه مطلب سوالات مهمی که نیاز است قبل از رشد کودک در رحم را از پزشک خود بپرسید را آوردهایم؟
از چه زمانی بعد از قطع جلوگیری از بارداری میتوان باردار شد؟
همیشه نمیتوانید بلافاصله بعد از قطع جلوگیری از بارداری بچه دار شوید. به عنوان مثال، مصرف قرصهای هورمونی جلوگیری از باروری ممکن است این چرخه را برای چند ماه به تأخیر بیندازد. به طور مشابه، اگر از دستگاههای IUD استفاده میکنید در مورد برداشتن این دستگاه T شکل با پزشک خود صحبت کنید.
آیا شرایط سلامتی بدن بر روی باروری تاثیر خواهد گذاشت؟
بر اساس گفتههای دکتر مینکین، بعضی از شرایط سلامتی بر توانایی شما در بارداری تاثیرگذار است. این شرایط شامل:
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- آندومتریوز
- اختلالات تیروئید
- و اس تی دی
میشود. در مورد همسر شما نیز شرایطی مانند تعداد اسپرم، حرکت اسپرم یا مورفولوژی ممکن است حاملگی را برای شما دشوار کند. پزشک معالج شما بهترین فرد برای بررسی وضعیت شما و ارائه راهکارهای مناسب است.
آیا مصرف داروها بر باروری تاثیر میگذارد؟
بعضی از داروها مانند داروهای فشارخون بالا و صرع ممکن است احتمال باروری شما را کاهش دهد. علاوه بر این موارد، مصرف بعضی از داروهای بدون نسخه در زمان بارداری ممکن است به کودک شما آسیب برساند. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، استروئیدها و بعضی از داروهای ضد افسردگی، ضد روان گردان و داروهای تیروئید از جمله این داروها هستند.
نگرانیهای خود را با پزشک معالج خود در میان بگذارید تا پزشک بتواند شما را راهنمایی کند که مصرف چه داروهایی را قطع کند یا به شما توصیه کند چه داروهای گیاهی را استفاده نکند.
آیا نیاز است از ویتامینها یا مکملها استفاده کنیم؟
مادران آینده که قصد بارداری دارند باید سه یا شش ماه قبل از اقدام به بارداری مکملهای اسیدفولیک را استفاده کنند. براساس گفتههای دکتر مینکین استفاده از اسید فولیک احتمال ابتلا به خطر نقص لوله عصبی و بعضی دیگر نقایص را در زمان تولد نوزاد را کاهش میدهد. پزشک شما ممکن است ویتامینهایی را نیز برای قبل از تولد به شما پیشنهاد دهد به خصوص اگر در میزان یک نوع ماده مغذی کمبود داشته باشید.
آیا باید من رژیم غذایی، ورزش روزمره و سبک زندگی خود را تغییر دهم؟
آیا شما میدانید داشتن اضافه وزن یا وزن کم میتواند بر میزان بارداری تاثیر بگذارد؟ نداشتن وزنی نرمال در این زمان ممکن است منجر به عوارضی مانند دیابت حاملگی، فشارخون بالا، سزارین و سقط جنین گردد. فعالیت زیاد، نوشیدن الکل و سیگار کشیدن میتواند بر میزان باروری و بارداری شما تاثیر منفی بگذارند. در مورد این نگرانیها با پزشک خود گفتگو کنید و از او راهنمایی بخواهید تا بدانید باید چه تغییراتی در زندگی خود داشته باشید.
آیا به واکسیناسیون نیاز دارم؟
بیمار شدن در زمان بارداری ممکن است بر سلامتی شما و جنین تأثیر بگذارد. با استفاده از واکسیناسیون کودک کوچک خود را از بیماری حفظ کنید.اگر قبلاً در برابر بیماریهای سرخک، اوریون، سرخچه و آبله مرغان واکسینه نشدهاید حتما پزشک خود را در جریان بگذارید، زیرا ممکن است این ویروسها برای زنان باردار خطرناک باشد. میتوانید از واکسنهای آنفولانزای فصلی، کزاز، دیفتری، سیاه سرفه و هپاتیت B در زمان بارداری استفاده کنید.
آیا نیاز است تا پزشک خود را تغییر دهم؟
همه پزشکان زنان و زایمان در زمینه بارداری و زایمان تخصص ندارند. از پزشک خود سوال کنید آیا در این زمینه تخصص کافی دارد، میتوانید از افراد دیگر در این مورد تحقیق کنید.
برای قصد بارداری آیا نیاز به انجام آزمایش ژنتیکی دارم؟
شما و همسرتان ممکن است برای انجام آزمایشهای ژنتیکی تصمیم بگیرید تا از هرگونه بیماری ژنتیکی مانند بیماریهای ارثی که شامل آتروفی عضلانی ستون فقرات، فیبروز کیستیک، تی سیکس و … مطمئن شوید. پزشک شما در صورت مشاهده مثبت بودن نتایج، راهکارهای مناسبی برای جلوگیری از خطرات احتمالی به شما توصیه میکند. لقاح آزمایشگاهی با تشخیص ژنتیکی یکی از راههای جلوگیری از بیماریها به جنین میباشد.
در صورت مواجه شدن با مشکل ناباروری چکار کنم؟
اگر برای بارداری بیش از یک سال (برای افراد بالای ۳۵ سال، شش ماه) تلاش کردهاید، ولی موفق نشدهاید با مشکل ناباروری مواجه هستید. امروزه یک هشتم از زوجهای امریکایی با این مشکل مواجه هستند. در این صورت پزشک دلیل ناباروری شما و همسر شما را ارزیابی میکند سپس داروهایی را برای رفع این مشکل برای شما تجویز میکند.
بعد از مشاهده مثبت بودن تست بارداری چه کار کنم؟
تعداد زیادی از زوجها متوجه باردار شدن خود نمیشوند بنابراین نیاز است به پزشک معالج خود مراجعه کنند یا صبر کنند جنین بزرگتر شود تا با انجام سونوگرافی مطمئن شود.
چه آزمایشهایی نیاز است انجام دهم؟
در زمان بارداری نیاز به کنترل فشار خون، پاپ اسمیر و معاینه لگن و پستان است. با این وجود ممکن است نیاز باشد عواملی مانند فیبروم رحمی، کیست و… که در باروری تاثیر گذارند مورد بررسی قرار گیرد.
با انجام آزمایش خون میتوانید از میزان ویتامین، سلامتی تیروئید، وضعیت اس تی دی و ایمنی بعضی بیماریها مانند آبله مرغان و هپاتیت B اطلاع پیدا کنید. هم چنین پزشک شما میتواند آزمایش ادرار یا غربالگری سلامت روان را نیز انجام دهد.